Auto importeren? Met deze 5 kostenposten moet je rekening houden als je een auto uit Duitsland wilt halen

“Wie tegenwoordig een auto in Nederland koopt heeft te veel geld, of betaalt graag te veel voor hetzelfde!” aldus Marco Nieuwenhuizen van Automotive Import

Deze uitspraak klinkt bizar, maar uit ons onderzoek is gebleken dat het minimaal 30% scheelt als je een auto in Duitsland koopt en dat is fors!

Veel mensen zijn benieuwd naar de kosten die bij het importeren van een auto komen kijken. De import-experts van Automotive Import hebben de belangrijkste kostenposten op een rij gezet als je zelf een auto uit Duitsland wilt importeren.

Dit zijn de 5 belangrijkste kostenposten bij de invoer van een auto uit Duitsland:

 

  • De aankoop van jouw auto in Duitsland

De belangrijkste en grootste kostenpost in Duitsland is natuurlijk de auto zelf. We gaan er vanuit dat je een (jong) gebruikte auto in Duitsland koopt. In dit geval koop je de auto tegen de prijs inclusief 19% BTW. Zorg er altijd voor dat je onderhandelt over de prijs, vaak kun je nog minimaal € 1.000 aan korting bedingen op de vraagprijs.

  • Een aankoopkeuring in Duitsland

De technische-experts van Automotive Import raden iedereen aan om een auto technisch te laten keuren voordat je begint met de prijsonderhandeling. Het is namelijk moeilijk te zien bij een proefrit of de auto technisch in orde is. De kosten van een aankoopkeuring liggen rond de € 125 tot ongeveer € 500. De kosten zijn afhankelijk van het aantal punten waarop de auto gekeurd moet worden.

  • Transportkosten om jouw auto in Nederland te krijgen

Als je de auto hebt laten keuren en gekocht hebt is het zaak om de auto zo snel en veilig mogelijk naar Nederland te krijgen. Je hebt twee mogelijkheden. Namelijk de auto zelf terugrijden met een tijdelijk export/importkenteken en een WA verzekering.

De kosten voor het zelf terugrijden van een auto liggen op ongeveer € 200,- voor het kenteken en rond de € 80,- voor de tijdelijke WA-verzekering.

Veel mensen kiezen voor meer zekerheid en laten de auto per trailer naar Nederland vervoeren. Dit is de enige manier waarop de importauto all-risk verzekerd naar Nederland vervoerd kan worden.

De kosten van het transport per trailer ligt een stuk hoger. Reken gemiddeld op € 300 tot € 950,- aan transportkosten, afhankelijk van de plaats in Duitsland waar de auto opgehaald moet worden.

  • De BPM-Belasting bij invoer in Nederland

Als je de auto in Nederland wilt importeren moet je in alle gevallen BPM betalen. Hoeveel BPM je moet betalen is afhankelijk van de auto die je wilt importeren.

Omdat de BPM gigantisch kan verschillen per auto, kun je bij Automotive Import online een gratis BPM schatting van jouw auto laten berekenen. Zo weet je precies wat de BPM gaat worden van jouw importauto.

  • RDW kosten om de auto in te voeren

Als je de BPM berekening hebt laten maken kun je naar de RDW toe om de auto in te laten schrijven. De RDW rekent ongeveer € 100,- aan RDW leges om de auto te laten keuren, inschrijven en om een kentekenbewijs af te geven.

Dit is voor een auto van binnen de EU. Koop je een auto uit een land dat buiten de EU ligt? Dan liggen de RDW leges waarschijnlijk een stuk hoger.